Dansstijlen

Bij JJay’s Dance Center wordt er les gegeven in verschillende dansstijlen. Hieronder kunt u lezen in welke dansstijlen er les worden gegeven en wat deze dansstijlen inhouden.

 

Hiphop/Urban/Streetdance

Hiphop is een culturele bewegingsstijl wat op muziek wordt uitgevoerd. Het is ontstaan in de jaren 70 in New York, voornamelijk in de sloppenwijken en met name in the Bronx.
Bij hiphop moet u over het algemeen denken aan underground muziek, stoere bewegingen, baggy kleding en flow.
Veel van dit soort bewegingen en de sfeer van het dansen kunt u terugvinden in bijvoorbeeld een videoclip van Usher, Chris Brown en Michael Jackson.

 

Modern

Moderne dans is een soort podium dans zonder een vaste bewegingspatroon.
Het is een verzamelbegrip voor verschillende individuele danstechnieken uit de eerste helft van de 20e eeuw. 
Deze dansvormen worden nu veelal aangeduid als hedendaagse dans. Bij moderne dans dient het lichaam als expressie- en uitdrukkingsmiddel. 
U moet dan denken aan sierlijke en verlengende bewegingen die gepaard gaan met het draaien van pirouetten en verschillende sprongen. 
Een van de grondleggers van de moderne dansstijl is Martha Graham. Zij was een bekende Amerikaanse danseres en choreografe.
Men zegt dat zij van onschatbare waarde is geweest voor de dansgeschiedenis. 

 

Jazz

De Jazztechniek kenmerkt zich door het geïsoleerd bewegen van lichaamsdelen (hoofd, schouders en bekken) en veel bewegingen met licht gebogen benen.
Uiteindelijk werd Jazz dans geformaliseerd door vernieuwers, dansers en choreografen, zoals Jack Cole, Lester Horton, Bob Fosse en Alvin Ailey, die de Jazz dans ook bij het bredere publiek brachten.

 

Special Hero Class

Dit is een les waarbij kinderen, met vooral een geestelijke beperking, ook het genot kunnen beleven van dans.
De les zelf bestaat uit een combinatie van Hiphop, Streetdance, Breakdance en Spel.

 

Dancehall

Dancehall is een stijl dat afkomstig is uit Jamaica en is in eerste instantie ontworpen voor mannen, maar werd later ook zeker geapprecieerd  door vrouwen.
Van het zwoel bewegen met de heupen en billen tot het flink schudden ervan zijn zeker elementen die terug gevonden worden in Dancehall.
De Dancehall bewegingen worden ook gecombineerd met de hiphop dansstijl. Je krijgt dus dan een combinatie van losse bewegingen, maar tegelijkertijd ook strakke bewegingen.
Je leert bepaalde lichaamscontrole dat anders is dan bij Hiphop.

 

Heels Class

Dit is een combinatie van zowel Hiphop, Streetdance en een beetje Dancehall. Het verschil is alleen dat je leert dansen, bewegen en lopen op hoge hakken.

 

Break & Street

Dit is een combinatie van Hiphop/Streetdance en Breakdance. 
In deze les worden strakke, stoere en dansbewegingen met flow gecombineerd met Breakdance.
Breakdance is ontstaan eind jaren 70, begin jaren 80 in New York.
Dj’s in die tijd, zoals Grandmaster, Flash en Dj Kool Herc begonnen draaitafels en een mixer te gebruiken om zo de break van een nummer eindeloos door te laten draaien
(hier is de naam ook van afgeleid). Breakdance werd uitgevonden om te leren dansen op deze nieuwe muziekstijl.
De ghettoblaster maakte het mogelijk om in de openlucht te breakdancen.
De dans heeft verschillende soorten bewegingen grofweg ingedeeld poprock (staand dansen), footwork (vanuit gehurkte positie op de grond dansen) en powermoves en freezes.

 

Zumba

Zumba is een fitness programma dat is gebaseerd op het Latijns Amerikaanse dans zoals Salsa, Merengue, Axe, Samba en Cumbia.
Het is opgezet door Alberto Beto Perez, een Colombiaanse danser uit Miami.
Bij Zumba worden fitnessoefeningen op muziek gedaan, dit is te vergelijken met Aerobics.